Det går an

Datum: 
14/10/2021

 

Det går an är en opera baserad på Carl Jonas Love Almqvists kända roman med samma namn, som publicerades 1839 och väckte enorm skandal. För det är inte bara en charmig kärlekshistoria mellan två unga människor, utan också ett angrepp på äktenskapet som institution och det då rådande skråväsende som hindrade kvinnor att bli ekonomiskt självständiga.

De frågor som Almqvist tog upp till debatt på 1800-talet genljuder i samhällsdebatten än idag och premiären på vår turnéuppsättning sker ganska precis 100 år efter att kvinnor fick rösträtt i Sverige.

Sara och Albert möts på ångbåten Yngve Frej en sommardag 18XX. Sara är en viljestark, resonerande kvinna som driver familjens glasmästeri och betalar för sig själv, Albert en underofficer som väntar på att få avancera i yrkeslivet. Båda är svåra att klassbestämma i en tid när klass betyder allt och den nya medelklassen är på väg att växa fram – och ta sig ton. 

På deras långa resa från Stockholm till Saras hem i Lidköping följer vi hur förhållandet fördjupas. Genom samtal kring kvinnans frihet, fri kärlek och kritik mot det kärlekslösa äktenskapet blir de förälskade. Men hur kan man bli lycklig och få kärleken att räcka utan att ge upp för mycket av sig själv och sin frihet?

Vänföreningens medlemmar hälsas välkomna till "Det går an"

Gemensamt besök torsdagen den 14 oktober kl 19.00 på Verkstan. Pris: 275 kr. Biljettpriset är med grupprabatt. Ingen introduktion.

Biljetter bokas via mail: operavannerna@gmail.com, på vår hemsida: www.malmooperasvanner.se eller hos Gunilla Johansson, tel 0703- 509 513 senast 9 september.