OperettCirkel med Lasse Walldov

Datum: 
08/01/2019

 

OperettCirkel med Lasse Walldov!

Så här beskriver Lasse sin OperettCirkel:

De senaste tjugo-trettio åren har operettgenren erhållit ett allmänt antaget rykte om att vara passé, ointressant och musikaliskt undermålig. Jag kan delvis förstå detta, för under denna period har de få uppsättningar som getts i Sverige alltför ofta varit kliché- och slentrianmässigt regisserade, felaktigt besatta, och dränkta i buskishumor. Dessutom är det ytterst sällan som vi fått höra partituren spelade med de orkestreringar som respektive tonsättare signerat. Inte undra på att folk blivit besvikna och gett upp.

Visserligen krävs det lite detektivarbete för att hitta verk som håller samma höga klass i allt som de oftast speladeLäderlappen och Glada änkan. Men det finns guld och silver att finna i massor av opus från flera länder - alltså inte enbart Österrike, utan även Tyskland, England, Frankrike, Spanien och t o m USA.

Min ambition med denna OperettCirkel, är att presentera de härliga upplevelser jag haft under de senaste tio åren, för det var först så pass sent som mitt operettintresse började vakna fullt ut. Så var beredda på ljuvliga, dramatiska och galna tongångar från Strauss-familjen och deras konkurrenter och efterträdare i Wien; från Offenbach och hans kollegor och imitatörer i Paris; från Gilbert & Sullivan och deras ”arvingar” i London; från de tysk-judiska kompositörer under tidigt 1900-tal som nazisterna bannlyste; från rytmiskt pulserande spanska zarzuelor, o s v.

 

Kursen omfattar 7 tisdagar kl 19.00 – 21.30 den 8 januari, 5 februari, 26 februari, 19 mars, 16 april, 14 maj och 4 juni. Pris 1.000 kr per person.

Anmälan snarast till operavannerna@gmail.com.